Jste zde

Bulharská kuchyně

Bulharské jídlo má základy v balkánské, řecké, turecké ale i středoevropské kuchyni. Jedním z důvodů, proč je Bulharsko tolik oblíbené u českých turistů, je jeho kuchyně. Jídlo v Bulharsku je navíc ve srovnání s evropskými zeměmi levné. Nejkvalitnější jídlo je ve venkovských restauracích, které používají své vlastní suroviny, jež jsou pěstovány na tamních polích bez použití chemických hnojiv.

Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce jsou u Bulharů velmi oblíbené. Jejich cena o něco málo nižší než u nás. Na pobřeží je můžete koupit v obchodech s potravinami či supermarketech. Na venkově ve vnitrozemí se naopak vyplatí nakupovat na trzích, které nabízí ovoce a zeleninu vždy čerstvé.

Lehké občerstvení během dne

V pekárnách si můžete zakoupit bulharský chléb. Pekárny mívají na pobřeží a ve větších městech otevřeno od časných ranních hodin až do večera, s pravidelným dozásobováním pečivem. Naopak v malých vesnicích bývá pekárna otevřena ráno, když se pečivo vyprodá, obchůdek se zavře a otevře znovu s novou dávkou až po odpolední siestě. Bulharský chleba se podobá naší vece, co se chuti týká, co do vzhledu je podobný kulatému chlebu. Je opravdu velmi lahodný, pokud je čerstvý. Nicméně rychle zestárne a třetí den již není k jídlu (drolí se a má zvláštní nasládnou chuť). Cena bochníku chleba se pohybuje na pobřeží od 2 do 3 leva.

Typickým rychlým jídlem Bulharů je banička, což je pečivo z listového těsta naplněné sýrem či masem. Banička je výborná, když je čerstvá, proto je nejlépe ji kupovat zčasně zrána a dát si ji na snídani. Svou chutí se velmi podobá chorvatskému burku. Pro někoho však může být příliš mastná.

Během dne můžete koupit snad ve všech pouličních stáncích kebabčeta - mleté maso (jehněčí, vepřové či telecí - "co dům dal"). Kjufte je stejná masová směs ve tvaru našich karbenátků. V pobřežních letoviscích si ve stánku můžete dát i klasický párek v rohlíku či hamburger. Stejně jako jinde v Evropě je i zde oblíbená pizza. Velká pizza v restaurci vyjde asi na 7 leva. Oblíbené jsou i různé druhy sendvičů.

Co se týká sladkostí, převzalo Bulharsko množství původních tureckých receptů. A tak si v každé cukrárničce můžete dát baklavu, turecký med či halvu. Naopak středoevropský vliv poznamenal přípravu koláčů s máslovou náplní a ovocem a čokoládou.

Nesmíme zapomenout ani na zmrzlinu. Točená se prodává spíše v turistických letoviscích.

Saláty a polévky

Saláty jsou u místních velmi oblíbené. Stejně jako polévka se jí jako předkrm či v letních měsících jako hlavní jídlo. Nejoblíbenějším a nejznámějším je šopský salát, který se neobejde bez balkánského sýra, který je velmi podobný řeckému sýru feta. Hlavními surovinami jsou okurky, rajčata, cibule a velmi chutná zálivka (olej, ocet a sůl).

V menu by také neměly chybět polévky, které jsou velmi levné (10 - 20 Kč) a dostatečně v létě zasytí. Oblíbené jsou husté fazolové polévky (bob čorba) či dršťková polévka (škembe čorba). Za ochutnání stojí i různé druhy rybích polévek se speciálním kořením. Součástí každé polévky je samozřejmě čerstvý bílý chléb. Zvláštností je tarator, což je polévka z kyselého mléka, kopru, nastrouhané okurky a česneku, která v létě příjemně osvěží. Její chuť je velmi neobvyklá.

Ryby a maso

Ryby jsou jednou ze základních složek jídelníčku, zejména na pobřeží. Místní kuchaři je dokáží dobře připravit a jejich cena v porovnání s ostatními evropskými přímořskými státy je nízká. Maso je v oblibě grilované, a to převážně telecí, jehněčí či mletá směs.

Nápoje

Pokud si v Bulharsku objednáte čaj, přinesou Vám čaj bylinkový. Nejedná se o různé druhy bylinkových čajů, nýbrž o jeden druh čaje z různých bylinek. Pokud chcete černý čaj, musíte to číšníkovi při své objednávce oznámit.

Káva se podává převážně jako turecká (turek), případně také jako vídeňská (se zmrzlinou). Chutnéje také espresso či cappuccino.

V restauracích jsou běžně dostupné nealkoholické nápoje typu Cola, Fanta, Sprite apod.

Bulharská vína patří k nejkvalitnějším v Evropě. Vynikají především vína červená. Oblíbený je Cabernet Sauvignon či Merlot. Láhev vína v restauraci koupíte od 40,- do 150,- Kč. Kvalitní jsou i suchá či sladká bílá vína.

O něco málo dražší než česká piva je pivo bulharské. Nejoblíbenější je Zagorka. Převažuje pivo lahvové, ale ve spoustě restaurací nabízí i pivo točené, jak místní, tak importované.

Z bulharského tvrdého alkoholu jmenujme mastiku, což je řecké ouzo.

Hodnocení: 
Průměr: (3 hlasy)
TOPlist